Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Obilježen 15.april- Dan Armije Rebublike Bosne i Hercegovine
Mada je ove godine obilježen skromno, značaj ovog datuma ni u kom slučaju nije umanjen
Datum: 15.04.2020.

Iako je bilo planirano i dogovoreno da Bosansko-podrinjski kanton Goražde ove godine bude domaćin centralne manifestacije obilježavanja 15. aprila-Dana Armije RBiH u našoj državi, zbog novonastale situacije izazvane pandemijom COVID-a 19 danas je u Goraždu, na skroman način, obilježena 28. godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine i 15. godišnjica formiranja  2. pješadijskog ( rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Delagacija Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predvođena ministrom za boračka pitanja Edinom Aganovićem, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja BPK iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., Oružanih snaga BiH i Goraždanskog muftijstva, obilaskom šehidskog mezarja u Kolijevkama i polaganjem cvijeća, odali su počast šehidima i poginulim borcima koji su za svoju domovinu dali najvrjednije što imaju, svoj život.

Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Edin Aganović tim povodom kazao je da okolnosti zbog kojih je odgođeno centralno obilježavanje Dana Armije RBiH u našem gradu ne umanjuju značaj ovog datuma.

„ Naša obaveza je da ga obilježimo i da se sjetimo svih naših šehida i poginulih boraca koji su časno poginuli braneći našu domovinu. Iskoristio bih ovu priliku da čestitam Dan Armije Republike BiH svim pripadnicima Armije RBiH, demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i svim patriotama.  Mi se iskreno nadamo da će slijedeće godine centralna manifestacija biti kod nas, jer narod sa ovih prostora nekako  je najviše osjetio koliki je značaj Amije RBiH bio u samoj odbrani ovih prostora i odbrani  cijele Republike BiH,“ izjavio je ministar za boračka pitanja Edin Aganović .

Predstavnik Koordinacije boračkih populacija i predsjednik Udruženja „Svjetlost Drine“ BPK Goražde Mirsad Crljenković takođe ističe da su se boračka udruženja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina zbog novonastale situacije uklopila u one mjere i naredbe koji su donijeli federalni i kantonalni štabovi civilne zaštite te je odgođena centralna proslava  Dana Armije RBiH u Goraždu, koju je Goražde zaslužilo.

„ Ovaj datum treba pamtiti, ne treba ga ni pod koju cijenu zaboraviti. Mislim da su ljudi koji su iznijeli teret ovog rata zaslužili da se na neki način evociraju uspomene, da se bar jednom u godini dana podsjetimo na te dane i da im se posveti dužna pažnja“-poručio je Mirsad Crljenković.

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2020. BPK Goražde.