Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
„Danom otvorenih vrata“ u kasarni Kosova kod Ustikoline obilježena 30.godišnjica formiranja Armije RBiH i 17.godišnjica Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH  
Armija RBiH okupila je sve patriote koji su zajedno stali na prvi front odbrane naše zemlje, bez obzira na etničke, vjerske i druge razlike
Datum: 13.04.2022.

U prisustvu predstavnika izvršne i zakonodavne  vlasti Bosansko-podrinjskog kantona, predvođenim predsjedavajućom Skupštine i premijerkom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aidom Sirbubalo i Aidom Obuća, boračkih udruženja, LOT tima EUFOR-a Višegrad, učenika osnovnih i srednjih škola i drugih gostiju, tim povodom upriličeno je postrojavanje svih jedinica 3.pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH koji su kroz pokaznu vježbu demonstrirali svoju spremnost i obučenost.  

Čestitke povodom Dana Armije RBiH i godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga (OS) BiH na današnjoj svečanosti uputila je i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

Tada najmlađa armija u svijetu, prema njenim riječima, izrasla je od najboljih sinova i kćeri naše domovine, odlučnih da nepokolebljivo i časno, po cijenu svojih života, odbrane međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu u njenim najtežim trenucima.

Armija RBiH okupila je sve patriote koji su zajedno stali na prvi front odbrane naše zemlje, bez obzira na etničke, vjerske i druge razlike. Dijelili su ideje slobodne i nezavisne države te pod zlatnim ljiljanima branili narod kojem je druga strana otvoreno prijetila nestankom i uništenjem.  Nenaoružana, bez adekavatnog kadra, iz dana u dan Armija je stasavala i postajala sve jača i jača, da bi pred kraj rata stasala u jednu zaista respektabilnu silu koja je donijela slobodu i garantovala opstojnost države Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući Armiji RBiH, mi smo danas tu, uz obavezu da nastavimo jačati našu državu u demokratskom i svakom drugom pogledu i da svim njenim neprijateljima jasno kažemo da je Bosna i Hercegovina bila i da će biti zauvijek. Stvaranje zajedničkih, modernih oružanih snaga na državnom nivou, jednako je važan uspjeh za budućnost BiH, ali bez herojske borbe pripadnika Armije RBiH za očuvanje BiH od agresije, bila bi nemoguća i zajednička vojska“ kazala je premijerka Aida Obuća.

Komandant 3. pješadijskog bataljona major Senaid Srna naglasio je da je 15. april 1992. godine historijski datum za BiH koji se ponosno i dostojanstveno obilježava već tri decenije.     

„ To je jedan je od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše zemlje. Sam događaj formiranja Armije RBiH bio je prelomnica u kojoj su najhrabriji ljudi naše domovine, poslije stoljeća borbe za interese tuđinskih propalih država i carstava, napokon  stali pod jednu zastavu, suverene i nezavisne BiH, braneći svoju domovinu, tradiciju, kulturu i građane od agresije koja je prijetila potpunim uništenjem naše države i njenim brisanjem sa karte svijeta“ – kazao je Srna, ocjenujući  da pripadnici Armije R BiH mogu biti ponosni na sve što su učinili za odbranu svoje države .

Obzirom da je ujedno obilježena i 17. godišnjica  formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga (OS) BiH koji baštini tradiciju Armije RBiH,  komandant 3. pješadijske brigade uputio je čestitke svim njegovih pripadnicima sa željom da  nastave sa profesionalnim izvršavanjem svojih obaveza.    

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
1. Slavne višegradske brigade 2a,
73000 Goražde, BiH
Tel: + 387 38 228 811; + 387 38 243 071
Fax: + 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

mr. EDIN AGANOVIĆ, dr.vet.med.
Tel/Fax: + 387 38 228 811
e-mail: edin.aganovic@bpkg.gov.ba; edinaganovic@gmail.com

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.