Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Evocirane uspomene na herojsku borbu
Obilježena 20. godišnjica bitke na Osanici
Datum: 22.08.2012.

U prisustvu velikog broja mještana mjesne zajednice Osanica, porodica šehida te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i boračkih udruženja,  danas je, po prvi put, obilježena godišnjica bitke na Osanici, ujedno, i godišnjica pogibije ratnog komandira Osaničke čete rahmetli Sinana Žuge.

Ovim povodom, položeno je cvijeće na spomen obilježja palim braniteljima i proučena fatiha pred njihove duše, a sa ovog mjesta poslana je i poruka svih prisutnih da se nikada ne zaboravi herojstvo ljudi koji su dali svoje živote za slobodu koju imamo.

O važnosti ovog datuma govorio je predsjednik mjesne zajednice Hadžo Papračanin, a prigodnim govorima prisutnima su se obratili i premijer BPK Goražde dr. Alija Begović, ministar za boračka pitanja Zijad Briga, načelnici općina Goražde i Foča-Ustikolina Muhamed Ramović i Zijad Kunovac te predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Nesib Hodo.

Želim izraziti svoje duboko suosjećanje sa šehidskim porodicama zbog velikog gubitka, ali, u isto vrijeme, moram reći da oni, a i mi svi skupa možemo biti ponosni na hrabre borce Armije BiH koji su ovdje branili Osanicu, ali i čitavu Bosnu i Hercegovinu. Stoga, kao predstavnik izvršne vlasti u kantonu, čestitam dan velike pobjede svima koji su učestvovali u pružanju otpora na ovom prostoru. Moram reći da je to zaista bio herojski čin i ne samo ta bitka već i sve bitke poslije toga, a činjenica da Osanica nikada nije pala govori koliko hrabrosti su imali njeni branitelji – kazao je premijer BPK Goražde Alija Begović.

O odbrani Osanice i obilježavanju ovog značajnog datuma govorio je i ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

– U ime Vlade BPK Goražde i svoje lično ime obećavam da ovaj događaj i ovaj datum neće biti zaboravljeni. Na to nas obavezuju šehidi, najodabraniji kod Allaha dž.š. pored božijih poslanika. Mi smo u obavezi da obilježavamo ove datume na jedan dostojanstven način i prisjetimo se svih onih koji su svoje živote ugradili u ono što mi imamo danas, a to je sloboda. Osanica je bedr Bosne, ovo je linija fronta koja nikada u toku rata nije niti jedan milimetar pomjerena. Prema podacima sa kojima raspolažemo, u odbrani Osanice svoje živote dala su 64 pripadnika Armije BiH i to je dodatna obaveza da uložimo sve ono što je potrebno da se ovaj događaj nikada ne zaboravi – riječi su ministra za boračka pitanja Zijada Brige.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.