Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Obilježavanje 18.septembra, Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde
Raznovrstan program povodom obilježavanja ovog značajnog datuma
Datum: 14.09.2012.

Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde 18. septembar biće obilježen nizom sadržaja- istaknuo je na današnjoj press konferenciji ministar za boračka pitanja Zijad Briga. Program koji su sačinili Odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno oslobodilačkog rata 92-95 i Općina Goražde  podržala je i kantonalna Vlada.

Programom je predviđen niz sportskih takmičenja, promocija knjiga, svečana akademija i sjednica Općinskog vijeća Goražde, dok će počast poginulim braniocima ovog područja biti odata polaganjem cvijeća na spomen obilježje „Goražde grad heroj svojim braniocima“ te obilaskom  šehidskog mezarja Kolijevke.

„I ove godine kao i u prethodnom periodu, u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja i Odbora za obilježavanje značajnih datuma i događaja utvrđen je Program obilježavanja koji je sadržajno bogatiji u odnosu na prethodni period. Ono što je karakteristika u odnosu na prethodne godine  je  da je  u sklopu programa, uz cijeli niz aktivnosti, planirano da se na Dan oslobođenja, 18.septembra obiđu oboljeli bivši pripadnici Armije Bosne i Hercegovine, danas demobilisani borci koji se nalaze u veoma teškom materijalnom položaju. Delegacije Kantona, načelnici općina  i predstavnici boračkih udruženja obići će sve pripadnike i uručiti im skromne poklone. Pored toga, u večernjim satima biće organizovano druženje svih pripadnika boračkih populacija i ja koristim priliku da pozovem sve one koji 18.septembar doživljavaju kao svoj dan, sve pripadnike boračkih populacija, ratne komandante, šehidske porodice, žene, bivše pripadnice Armije BiH, ratne vojne invalide da se pridruže na zajedničkom druženju i jednoj skromnoj zakusci koja će se održati na terasi Doma mladih Centra za kulturu. Nakon toga,  pozivam sve građane da prisustvuju Večeri sevdaha koja se organizuje na istom mjestu- riječi su ministra za boračka pitanja Zijada Brige.

Obilježavanje 18.septembra ove godine  pada  u periodu izborne kampanje. Ministar Briga zamolio je ovom prilikom sve učesnike u programskim sadržajima da izbjegnu političke govore i obraćanja kako bi se ovaj dan obilježio na jedan dostojanstven način i bila mu posvećena sva pažnja koju zaslužuje i šta predstavlja.

Na kraju press konferencije, ministar je zamolio sve građane da uzmu učešće u svim programskim aktivnostima i da na takav način odamo dužnu počast prema poginulim braniocima, ratnim vojnim invalidima i svima onima koji su svojom žrtvom omogućili da mi možemo nakon 20 godina, u miru i slobodi, obilježiti ovaj dan.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.