Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Obilježena godišnjica bitke na Zebinoj šumi
Uz počast najhrabrijim sinovima naše zemlje podsjećanje na odlučujuću borbu za naš grad
Datum: 24.05.2013.

Obilaskom šehidskih mezarja i učenjem dove pred duše svih poginulih boraca u Turhan Emin-begovoj džamiji u Ustikolini, danas je započelo obilježavanje godišnjice bitke na Zebinoj šumi. Nakon toga, delegacije udruženja koja okupljaju boračku populaciju, uz predstavnike Ministarstva za boračka pitanja BPK  i općine Foča-Ustikolina, te  prijatelje ove lokalne zajednice, položile su cvijeće na spomen obilježje kod releja, čime je odata počast najhrabrijim sinovima naše zemlje,  koji za slobodu nisu žalili ni ono najvažnije- svoj život.

Program obilježavanja nastavljen je ispred Doma omladine, a prisutnima su se uz sjećanje na odlučujuću borbu za odbranu našeg grada obratili ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Zijad Briga, načelnik općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac, bivši ratni komandant IBOG-a Ferid Buljubašić te predsjednik Udruženja demobilisanih boraca iz općine Foča-Ustikolina Hamid Kušundžija. Ovom prilikom, svi oni su se uz sjećanje na herojsku odbranu, prisjetili hrabrosti rahmetli Zaima Imamovića i njegovih pobjeda u bitkama, a jedna od najznačajnijih je bitka na Zebinoj šumi.

„ Posebno želim da izrazim zahvalnost i čestitke organizatorima ovog skupa, što su u jednoj uslovno rečenoj maloj lokalnoj zajednici uspjeli da naprave ovako veliki događaj, kako bi pokušali da spasimo od zaborava ono što se dešavalo u našoj bliskoj prošlosti. Posebno želim da se zahvalim ovoj omladini, kada njih vidim, nadam se da ono što se dešavalo na ovim prostorima nikada neće biti zaboravljeno. Svima nama,  zajednička je želja da se naša djeca upoznaju sa ovom herojskom odbranom,  kako se nikada i nikome više ne bi dešavalo i  kako se više nikada i nikome ne bi ponovilo. U ime Ministarstva za boračka pitanja i Vlade BPK Goražde, ja mogu obećati da ću u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima pomoći u realizaciji  projekata. Ono što mogu obećati je da ćemo u najkraćem periodu dovršiti ovo spomen obilježje kod releja, a sigurno je da ćemo pomoći da se uradi i adekvatan putni pravac, prilaska na ovo mjesto koje je samo po sebi  historija ili  ponos, i da se na njega uvijek može doći i predstaviti ono što se dešavalo“- kazao je u svom obraćanju ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Zijad Briga.

Zijad Briga

U sklopu manifestacije održan je i historijski čas, koji je održao Edim Fejzić, takođe jedan od ratnih komandanata, a zatim ručak i druženje učesnika uz kulturno- zabavni program.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.