Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Press konferencija ministra za boračka pitanja u Vladi BPK i Koordinacije boračkih udruženja
Poziv građanima i bivšim borcima da učestvuju u obilježavanju manifestacije „Grebak-put života“
Datum: 04.06.2013.

Copy of IMG_2460

Na današnjoj press konferenciji, kojoj su prisustvovali i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Zijad Briga predstavio je program manifestacije „Grebak –put života“ koja će se održati u subotu, 08.juna.

Nosilac obilježavanja datuma koji je u Kalendaru značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. određen kao Dan sjećanja na Grebak-put spasa je Ministarstvo za boračka pitanja u saradnji sa udruženjima koja predstavljaju boračku populaciju. Centralni sadržaj, prema riječima ministra Brige je planinarski pohod, koji u znak sjećanja na Grebak organizuje Planinarsko društvo „Maglić“ Goražde.

Okupljanje učesnika ovog pohoda je u subotu 08.juna, u 09,30 h, ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ u Goraždu, gdje će se održati istorijski čas i izložba ratnih fotografija koja će podsjetiti na sudbonosne dane u borbi za opstanak naroda u opkoljenoj goraždanskoj teritoriji i ljude, komandante i borce, koji su zaslužni za njihov spas.

Istovremeno, u Orahovicama prigodnim sadržajima obilježiće se i bitka za Orahovice, jedna od presudnih bitaka u odbrani ovog prostora.

Svoj doprinos obilježavanju ovog datuma daće i kantonalna RTV koja će taj dan emitovati prigodan program posvećen Grepku. Ministar Briga ističe da je RTV BPK dobila sve pohvale i za program koji je emitovala 4.maja kada su obilježeni Dani otpora.

Copy of IMG_2459

– Planiran je čitav jedan niz sadržaja i aktivnosti i ja bih iskoristio priliku da pozovem građane da se u što većem broju priključe ovim aktivnostima i da zajedno, na jedan dostojanstven način, prisjetimo se onoga što je izuzetno značajno za opstanak ovih prostora- kazao je ministar za boračka pitanja Zijad Briga.

Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog društva „Maglić“ Goražde kaže da je sve spremno za održavanje ovog planinarskog pohoda koji se organizuje već 17 godina. On se zahvalio Ministarstvu za boračka pitanja i BH Telecomu koji su pokrovitelji ovog pohoda, a planinarima će se priključiti i Moto klub „Goražde“, koji je godinama njihov vjerni pratilac. Na Grepku, ističe Šovšić, goraždanskim planinarima pridružiće se i gosti iz cijele BiH koji će direktno doći na Grebak. Poslije kraćeg istorijskog časa na Grepku, učesnici pohoda krenuće prema Rudoj Glavi, gdje će biti prikazan dokumentarni film te evocirane uspomene na Grebak-put spasa. Sutradan, planinari i ostali učesnici pohoda posjetiće šehidsko mezarje na Brzači gdje će proučiti fatihu pred duše šehida i poginulih boraca.

Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca BPK Nesib Hodo pozvao je sve članove boračkih udruženja da se se uključe u obilježavanje ovog datuma i pridruže planinarskom pohodu.

– O značaju Grepka sve priče što su do sada ispričane i ne mogu opisati ono što je Grebak značio za Goražde. Značio je mnogo u pogledu donošenja hrane, prelaska ranjenika preko Grepka, lijekova, materijalno -tehničkih sredstava. To je put koji je otvarao jednu nadu tim ljudima kojima su bili u okruženju u Goraždu, u borbenim djejstvima 1992-1995.godine- kazao je Hodo.

Program manifestacije Grebak-put života 2013

Copy of IMG_2461

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.