Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Posjeta Trogiru Inicijativa za bratimljenje Goražda i Grada Trogira
Posjeta delegacije BPK Goražde i Općine Goražde Gradu Trogiru
Datum: 16.11.2011.

Grad Trogir u mjesecu novembru tradicionalno obilježava svoj jubilej – Dan Grada Trogira, kojim se obilježava život Sv. Ivana Trogirskog – biskupa zaštitnika Grada, a ovoj manifestaciji svake godine prisustvuje veliki broj delegacija iz mnogih evropskih zemalja.

Ovogodišnjoj manifestaciji, po prvi put, prisustvovala je i delegacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde, u čijem sastavu su bili premijer Emir Frašto i ministri u Vladi BPK Goražde Demir Imamović i Dževad Adžem, načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, te predsjednik Udruženja zelenih beretki i patriotske lige BPK Goražde Abduselam Sijerčić.

Jedan od razloga ove posjete Trogiru bila je i inicijativa o bratimljenju općine Goražde i grada Trogira koju su pokrenuli premijer BPK Goražde te načelnik i Općinsko vijeće Općine Goražde, kao i Gradsko vijeće Grada Trogira.

Gradonačelnik Grada Trogira Damir Rilje izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posjete naše delegacije, koja je, ujedno i prva delegacija iz Bosne i Hercegovine koja prisustvuje ovoj manifestaciji, kao i pokrenutom inicijativom za bratimljenje dva grada.

U toku posjete obavljeni su i razgovori nakon kojih bi trebalo uslijediti potpisivanje Sporazuma u oblasti privredne, kulturne, sportske i turističke saradnje, što će, nakon provedenih procedura, rezultirati potpisivanjem Povelje o bratimljenju Goražda i Grada Trogira.

Članovi naše delegacije iskoristili su ovu priliku za razgovore i razmjenu iskustava sa predstavnicima delegacija ostalih evropskih gradova s ciljem uspostavljanja kontakata i ostvarivanja privredne, kulturne te drugih vrsta moguće saradnje.

Manifestaciji obilježavanja Dana Grada Trogira, u okviru koje je održana i Evropska konferencija o kulturnoj baštini, ove godine prisustvalo je preko 40 delegacija gradova prijatelja Trogira iz Njemačke, Turske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Mađarske, Češke i drugih zemalja Evrope.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo dočekali naš bratski grad Goražde i nadamo se da će ovaj čin biti samo početak nečega višega od toga, priče koja nema kraja, a to je priča o ljubavi, poštovanju i međusobnom pomaganju, priča o vječnosti koja se prenosi na buduća pokoljenja. Hvala vam dragi prijatelji što ste uveličali ovaj događaj i počastili nas svojim prisustvom- napisala je u ime Grada Trogira, u pismu upućenom Goraždanima Helena Novak, voditeljica delegacije  Bosne i Hercegovine .

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.