Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Idejno rjesenje mosta Most života – srce Goražda
Prezentiran idejni projekt uređenja centralnog gradskog mosta
Datum: 27.10.2011.

U organizaciji Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde, danas je održana prezentacija nagrađenog idejnog rješenja uređenja gradskog mosta „Alija Izetbegović“ koje je uradila grupa autora iz Sarajeva.

Govoreći o samoj ideji kojom su se autori rukovodili pri izradi ovog idejnog projekta, simbolično nazvanog „Most života – srce Goražda“ predstavnik autora, arhitekta Samid Sinanović je kazao:

 

– Pokušali smo vizuelno ostvariti simboliku mosta ispod mosta, njegovu ulogu u ratu i da na jedan savremeni način napravimo jedan reper odnosno jedno centralno mjesto koje Goražde danas nema i po kojem će biti prepoznatljivo. Projekt je realno izvodljiv i takođe je realno da se u fazi izvedbenog projekta mogu praviti i neki kompromisi, neke stvari održati samo u simbolu, a ne doslovno kao u projektu. Takođe, treba naglasiti da projekt dopušta faznu izgradnju, kako bi finansijska strana priče bila realnija. –

Ideja o izgradnji centralnog spomen obilježja svim palim borcima koji su dali živote za odbranu ovog prostora postoji već odavno, a most je, prema riječima resornog ministra Dževada Adžema, bio srce grada u odbrani i komunikaciji te prevoženju ranjenika i municije i bio je od presudnog značaja za opstanak grada.

– Vrijeme je da napravimo jedan kulturno-historijski preobražaj i da naš kanton dobije spomenik koji će reflektovati prošlost ovog grada, sa tendencijom da on ima izglede i budućnost. Stoga je, na inicijativu resornog ministarstva, danas prezentiran pobjednički rad koji predstavlja most-muzej i koji je jedinstven na ovom dijelu Balkana, a možda i šire, koji će ovom gradu dati jedan novi pečat neke nove urbane sredine. Nadam se da će sve relevantne institucije, na svim nivoima vlasti, podržati ovaj projekt i da će Goražde vrlo brzo materijalizovati ovu ideju – kazao je danas ministar Adžem.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.