Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Press konferencija ministra za boračka pitanja
Javni poziv za dodjelu sredstava za nabavku udžbenika za učenike srednjih škola otvoren je do 3. septembra 2018. godine
Datum: 28.08.2018.

Današnja press konferencija ministra za boračka pitanja Eniza Halilovića bila je posvećena objavljenom javnom pozivu Ministarstva za boračka pitanja za dodjelu novčanih sredstava za nabavku udžbenika učenicima srednjih škola na prostoru Bosansko-podirnjskog kantona Goražde.

Prema riječima resornog ministra, radi se o redovnim godišnjim aktivnostima Ministarstva u okviru kojih se osigurava novčana pomoć za nabavku udžbenika učenicima iz reda boračkih populacija.

– Pravo na novčanu naknadu za nabavku udžbenika imaju djeca iz porodica šehida i poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida koji imaju prebivalište na području BPK Goražde, kao i povratnici u Repubiku Srpsku. Novčana pomoć dodjeljuje se u iznosima od 150,00 KM za zaposlene pripadnike boračke populacije i nezaposlene, koji su u stanju socijelne potrebe. Kada je riječ o zaposlenima, riječ je pripadnicima čija mjesečna primanja ne prelaze 15 posto prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH u prethodnoj godini – pojasnio je resorni ministar.

Kriteriji za dodjelu sredstava utvrđeni su javnim pozivom.

– Opći uslov za ostavarivanje prava za dodjelu sredstava je da podnosilac zahtjeva posjeduje dokaz da učenik redovno pohađa srednju školu i da prvi put upisuje odgovarajući razred – kazao je ministar.

Prema procjeni Ministarstva za boračka pitanja, ne radi se o velikom broju učenika koji će koristiti ovo pravo.

– Što se tiče broja učenika, ovaj broj se iz godine u godinu smanjuje. Prethodne godine smo imali negdje oko 50 učenika i, ove godine, otprilike je za očekivati da će broj učenika biti isti kao i prethodne godine – istako je ministar Halilović.

Svi koji ostvaruju pravo na ovu novčanu pomoć moraju pravovremeno podnijeti prijavu na javni poziv, kao i potrebnu dokumentaciju.

– Roditelji/staratelji učenika koji imaju pravo na dodjelu ovih sredstava, podnose zahtjev Ministarstvu za boračka pitanja. Zahtjev mogu preuzeti svaki dan u ministarstvu ili na pisarnici kantona, a javni poziv je otvoren do 03.09.2018. godine – kazao je ministar Eniz Halilović.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.