Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Saradnja ministarstava za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Potpisan Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i dogradnje Centralnog spomen obilježja braniocima Goražda u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Datum: 01.06.2021.

Ministri za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo Edin Aganović i Omer Osmanović potpisali su danas Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i dogradnje Centralnog spomen obilježja braniocima Goražda u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Potpisivanjem sporazuma, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo osiguralo je konkretnu finansijsku pomoć za sufinansiranje projekta u iznosu od 15.000 KM.

„Ja lično ne razdvajam  borace iz Sarajevskog kantona od boraca iz BPK Goražde, ne samo što smo graničili, već zato što su se mnogi borci borili na sarajevskim ratištima i pomogli da se odbranimo u proteklom ratu, tako da je meni  čast što Kanton Sarajevo može pružiti ovu simboličnu podršku u znak zahvalnosti svim borcima kao i današnjim stanovnicima ovog kantona“-riječi su ministra Osmanovića.

Radi se o nastavku dobre saradnje između ministarstava BPK Goražde i Kantona Sarajevo, a prilikom današnjeg susreta razgovarano je i o drugim zajedničkim aktivnostima koje se prvenstveno odnose na obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995.godina, s akcentom na održavanje manifestacije “Grebak – put života”.

„S obzirom da se lokalitet Grebak nalazi na pograničnom području između dva kantona, poznato je koliko je u proteklom ratu bio bitan za ovo područje,  ali ništa manje nije bio bitan i  za Grad i Kanton Sarajevo. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i ranije je pružalo podršku za izgradnju spomen obilježja, odnosno objekata koji su između ostalog predviđeni  i na lokalitetu Grepka. Za realizaciju projekta Centralnog obilježja u Goraždu, u budžetu ministarstva planirana su sredstva od 90.000 KM, a po predmjeru radova još iz 2018.godine, potrebno je nešto više od 80.000 KM.  U međuvremenu, ukazala se potreba za nekim dodatnim građevinskim radovima na uređenju kako bi spomen obilježje dobilo dostojanstven izgled, onakav kakav zaslužuje. Nadam se da ćemo sa sredstvima iz sporazuma, te finansijskom podrškom Grada Goražde to i uspjeti, a ovom prilikom, želim da uputim riječi zahvalnosti na finansijskoj podršci kompanijama „Ginex“ i „Emka Bosnia“ koje su također pružile podršku u realizaciji ovog projekta“- kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović.

 

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.