Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Ozvaničen početak druge faze radova na rekonstrukciji i izgradnji Centralnog spomen obilježlja braniteljima BPK Goražde
Na spomen obilježlju planirano ispisivanje imena svih poginulih branitelja, porodice pozvane da provjere spisak od 2113 imena
Datum: 27.10.2021.

Poštujući procedure potpisanog ugovora sa izvođačem radova i uplate avansa, danas je ozvaničen početak radova na izgradnji II faze „Kamenorezački radovi“ na rekonstrukciji Centralnog spomen obilježja poginulim braniteljima BPK  Goražde.

Uvođenju izvođača u posao, uz predstavnike Vlade Vlade BPK Goražde, prisustvovali su i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja s prostora BPK Goražde.

Vrijednost projekta druge faze  je 153.365 KM, a radovi su povjereni goraždanskoj firmi  GPD “Drina” Goražde koja bi u roku od 90 dana trebala okončati radove, ukoliko to vremenski uslovi budu dozvoljavali.

„Cilj Vlade BPK Goražde i Ministarstva za boračka pitanja jeste da se u drugoj fazi urade i one aktivnosti koje nisu bile planirane prethodnim projektom, a to je oblaganje mermernom oblogom „Kapije života“ te izgradnju stepeništa koje će biti adekvatno urađeno kako bismo imali jednu jako lijepu i reprezentativnu cjelinu Centralnog spomen obilježja, onakvu kakvu zaista zaslužuju svi naši poginuli branitelji i oni koji su branili BiH u periodu 1992-1995. godina“- kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Najveći dio sredstava za realizaciju projekta  izdvojen je iz budžeta BPK Goražde, odnosno Ministarstva za boračka pitanja, a finansijski je podržan je i od Grada Goražde, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Kantona  Sarajevo i privrednog  društva  Unis „Ginex“ d.d.

Kako je ovom prilikom kazao ministar za boračka pitanja Edin Aganović, cilj  Vlade BPK Goražde i resornog ministarstva bio je ovaj projekat realizovati još u prošloj godini, ali pojava  pandemije virusa COVID-19 to je onemogućila.

„Nadam se da će vremenski uslovi dozvoliti izvođenje radova, a nadzor nad istim, osim nadzora koji je odabran u skladu sa zakonskim procedurama, vršit će i stalno nadzorno tijelo našeg kantona i u skladu s njihovim preporukama, mi ćemo reagovati“-naglasio je ministar Aganović.

S obzirom da je na spomen obilježju u planu ispisivanje svih imena poginulih, iz Ministarstva za boračka pitanja BPK Goražde pozivaju porodice da još jednom provjere da li se imena poginulih nalaze na spisku koji je sačinila Komisija imenovana od strane Ministarstva za boračka pitanja kako bi se otklonile eventualne greške. Provjera se može izvršiti  u Ministarstvu za boračka pitanja i Udruženju porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde, kao i u ostalim boračkim udruženjima s područja našeg kantona.

 

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.