– Imam 18 godina i nikada prije nisam išla na Grebak. Odlučila sam da idem ove godine kako bih uvidjela kakav je taj put bio u toku rata i šta su to moji roditelji i ostali članovi porodice prolazili u najteže ratno vrijeme na ovom prostoru – kaže učesnica pohoda Ajla Jelašković.

Njen prijatelj Hamza Hubanić drugi put učestvuje u pohodu.

– Išao sam jednom i opet sam se odlučio. O Grepku znam da je bio put života za koji su se ljudi borili i išli po hranu u ratu da bi preživjeli. Sada mi trebamo da nastavimo njegovati tu tradiciju kako se ne bi zaboravilo – ističe Hubanić.

U klubu koji dvije i po decenije organizuje ljetni i zimski pohod ističu da je sjećanje na Grebak trajna obaveza.

– Uvijek ćemo pratiti te značajne datume a ovaj je poseban, jer je danas jubilarni 25. pohod posvećen Grepku koji je u periodu 1992 – 1995. značio opstanak ovog dijela BiH. Iako je bilo najavljeno više učesnika, neki su otkazali zbog lošeg vremena, ali bez obzira na to, vjerujemo da će sve proteći u najboljem redu i po našem programu koji smo planirali – kazao je predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić.

Učesnici pohoda odali su počast poginulim braniocima Goražda, nakon čega ih je ispratio kantonalni ministar za boračka pitanja Edin Aganović.

Prolazeći dionicom dugom oko 48 kilometara koja je u ratnom periodu značila put spasa, ali i put smrti, zaustavljat će se na mjestima stradanja koja su obilježena kao trajni podsjetnik na ta vremena, odajući počast žrtvama Grepka.

Dio ovogodišnje manifestacije su prvenstvo FBiH u orijentaciji te orijentiringu na Rudoj Glavi, gdje će se mladima iz Tuzle, Gračanice i Sanskog mosta ukazati na značaj Grepka.

Na Orahovicama, na šehidskom mezarju, danas je obilježena i godišnjica odbrane Orahovica. Današnji dan je i dan mjesne zajednice Orahovica.