Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
U susret centralnom obilježavanju 20. godišnjice od osnivanja Armije BiH
Odata počast poginulim braniteljima
Datum: 12.04.2012.

U okviru obilježavanja 20.godišnjice od osnivanja Armije R BiH i 7.godišnjice Drugog pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, danas su delegacije Oružanih snaga BiH, boračkih udruženja, izvršne i zakonodavne vlasti, u prisustvu velikog broja građana, položili cvijeće na centralno spomen obilježje „Goražde –grad heroj svojim braniocima“ i odali počast šehidima i palim borcima Armije R BiH koji su svoje živote dali za odbranu naše zemlje.
Nakon odavanja počasti, prisutnima su se prigodnim govorima obratili ratni komandant bataljona 1. Drinske udarne brigade i dobitnik najvećeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“ Derviš Hadžić–Dedo i premijer BPK Goražde Emir Frašto.

„Tačno prije 20 godina stvorena je Armija R BiH kao snaga koja je časno i herojski branila BiH,  njenu višestoljetnu postojanost i pravo na suverenitet i demokratiju. Ovaj dan se slavi kao jedan od najvažnijih i najčasnijih praznika u modernoj istoriji naše države, posebno iz razloga što je Armija BiH bila prva okosnica stvaranja i očuvanja multietničke zajednice i duše svih naroda u BiH. Obilježavanje jubilarne 20.godišnjice Armije R BiH u našem gradu pričinjava istinsko zadovoljstvo u svakom građaninu BPK Goražde,  istinskom patrioti koji se sa ponosom sjeća njenog neokaljanog lica u odbrani ovih prostora“- istaknuo je premijer BPK Emir Frašto.


Prisjećajući se dana kako je nastala Armija R BiH, u ime Koordinacije boračkih udruženja, Derviš Hadžić je istaknuo zasluge svojih saboraca koji su u ekstremno teškim uslovima uspjeli odbraniti  Bosnu i Hercegovinu.

„  Od običnih ljudi do juče nepoznatih,  nicali su i rađali se heroji, gazije koji uspješe da sačuvaju Bosnu i Hercegovinu, od Une do Drine. Zahvaljujući herojima poput Zaima Imamovića, Hujke, Talijana, Palića, Nanića, BiH opsta i osta. Ovo je jedan od najsvjetlijih dana u hiljadugodišnjoj historiji BiH“ – kazao je Hadžić.


Nakon polaganja cvijeća, organizirana je posjeta šehidskom mezarju u Koljevkama.
Podsjetimo, obilježavanje 20. godišnice od osnivanja Armije BiH na području BPK Goražde započelo je juče manifestacijom pod nazivom  „Dani otvorenih vrata“ u kasarni Kosova, a centralna svečanost obilježavanja Dana armije RBiH održaće se sutra, također u kasarni Kosova, gdje se očekuje veliki broj zvanica iz cijele BiH.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.