Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Centralna svečanost u kasarni Kosova
Obilježena 20.godišnjica formiranja Armije R BiH
Datum: 13.04.2012.

Centralna svečanost povodom obilježavanja 20.godišnjice formiranja Armije R BiH i 7.godišnjice Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH održana je danas u kasarni Kosova u Općini Foča-Ustikolina.

Ceremoniji obilježavanja prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, izaslanik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Željko Knez, ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović te  predstavnici političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života iz F BiH, Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina u njegovom sastavu.

Čestitke onima koji su iznijeli teret odbrane u najtežim godinama hiljadugodišnje istorije BiH, uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović .

„Mislim da je tajna u vitalnosti naroda koji je pratio jedno mudro rukovodstvo i dobro postavljene političke ciljeve, jer zaista oduprijeti se onakvoj snazi i spremnosti na onakve brutalnosti, bilo je čudo. Odbranjena je zemlja, sloboda, u vremenu potpunog okruženja, embarga, zastoja privrede, odbranjena je čast te Armije.  To je jedan ogroman napor, uspjeh i svaka čast ljudima koji su to iznijeli. Danas sam ovdje kako bih kazao da moramo iskazati dvije spremnosti.  Jedna je  spremnost da branimo našu domovinu, da više nikada ne dopustimo onakve okolnosti kakve smo imali prije 20 godina, a druga je da je unaprjeđujemo, da napravimo jednu prosperitetnu zemlju integriranu u euro-atlanske integracije, u zemlju koja garantuje bolju budućnost“- istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Čestitke povodom Dana Armije R BiH, sa željom da Oružane snage postanu kompatibilne NATO standardima, uputio je i ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović.

„Mi smo danas na jednom veoma dobrom i optimističnom putu kada je u pitanju pristup NATO-u. To bi za BiH bio jedan veliki iskorak, iz prostog razloga što bi to bila  jedna velika sigurnosnost i mi intezivno radimo i pokušavamo da prevaziđemo sve prepreke da bi smo ispunili ono sve što je potrebno do samita u Čikagu, koji će se održati 19-20. maja. Imamo jako dobre šanse i bilo bi šteta da ne iskoristimo ovu priliku, jer ne znam kad bi nam se opet ukazala. U tom pogledu, volio bih da sve strukture države pomognu u ovom procesu jer u NATO ne ulaze samo Oružane snage, već cijela država, sa svim svojim kapacitetima-kazao je ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović.

Prisutnima se obratio i brigadir Ferid Mazalović, komandant 2. Pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH.

Svečanost u kasarni Kosova upotpunjena je prigodnim kulturno- zabavnim programom.

Izborom Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za ovogodišnjeg domaćina centralne svečanosti obilježavanja 20.godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine,  odato je priznanje hrabrim braniteljima Goražda, svim živim i palim herojima, zahvaljujući kojima  ovaj dio Istočne Bosne nikad nije bio pokoren.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.