Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Započela manifestacija „Dani otpora u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde“
4.maj u srcima svih nas
Datum: 04.05.2012.

Dvadeset godina nakon početka agresije na Goražde, 04.maja 2012.godine, na spomen obilježju braniocima Goražda i države Bosne i Hercegovine, ponovo stoje ratni komandanti brigada čiji borci ne dozvoliše da agresorska čizma uđe u ovaj herojski grad, stoje majke šehida, čiji sinovi nisu žalili dati svoje živote za slobodu koju danas uživamo.

Danas, 20 godina poslije, sjećamo se njih i dana herojske odbrane Goražda, jedinog slobodnog grada na rijeci Drini, jedinog slobodnog teritorija u ovom dijelu Istočne Bosne koji je zahvaljujući goraždanskim braniteljima i borcima iz susjednih općina, s pravom dobio epitet Grad heroja.

O ovom datumu, o herojskoj odbrani i o tome jesu li danas heroji zaboravljeni, govorili su ratni komandanti Armije Republike Bosne i Hercegovine.

ABDUSELAM SIJERČIĆ-PELAM, komandant 31.drinske udarne brigade ARBiH:

Mi smo 4. maja 1992.godine pokazali veliku odlučnost i naše opredijeljenje u odbrani suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine. S ponosom mogu reći da su tada građani Goražda i okolnih gradova koji su se sticajem okolnosti našli u toj nezavidnoj situaciji, pokazali izuzetno veliku hrabrost i odanost domovini Bosni i Hercegovini. Krvlju i mukom stečenu državu BiH i njenu nezavisnost, najvećim dijelom dali su borci, jer su oni svojom krvlju ugradili u danas ovo što imamo.

NEDIM ALAGIĆ-PEDA, komandant 1. Rogatičke brigade ARBiH

– Kad pitaju pamtiš li 1992.godinu, ja je pamtim vrlo dobro, ja ne pamtim juče šta je bilo, jer radi svih majki kojima sam ja morao ići i reći da im je sin poginuo, pamtiću dok sam živ. Poručio bih ovim vlastima gledajući primjer iz Dobrovoljačke ulice, neka ih je stid i bruka što niko iz vlasti juče nije bio na tom mjestu, jer da nas nije bilo, ne bi bilo ni države, ni Predsjedništva, ni Alije, ni vas danas koji vladate ovdje. Ja sam pun emocija i moram vam reći, ako ne budete vodili brigu o šehidskim familijama, o invalidima, neće biti ni vas.

AMIR REKO- MAKEDONAC, komandant 43.drinske udarne brigade ARBiH:

Ja se divim ljudima koji su tada dali svoj doprinos, a veliki dio njih je dao svoje živote. Danas, većina tih boraca su u situaciji da prose da bi preživljeli. Mislim da to nije to za što smo se mi borili. Ja neću govoriti o političkim stvarima, ali mogu samo jednu poruku da dam, Bosna se samo može graditi porukama ljubavi, a ne mržnje.

AHMET SEJDIĆ, komandant 1.slavne višegradske brigade ARBiH:

Čestitam organizatoru što je ovaj skup i ovu tradiciju zadržao na jednom nivou. Otpor na ovim prostorima je počeo mnogo ranije, a ovaj datum je sjedinio sve te ranije datume u Foči i Višegradu. Ja želim da ovaj trenutak afirmišemo i od njega pravimo još veće sadržaje i pamtimo najveće vrijednosti, a posebno one koji su najviše dali za te vrijednosti .

Na spomen obilježju braniteljima Goražda, 20 godina poslije, ratni komandanti brigada. Spomen i fatiha pred duše onih koji nisu više s nama- sjećanje na Zaima Imamovića, komandanta 1.drinske udarne brigade ARBiH, Ferida Dizdarevića, načelnika Štaba 43.drinske udarne brigade i mnoge druge heroje kojih se trebamo sjećati, zbog nas, zbog naše djece i njihove djece, u slobodnom Goraždu, u slobodnoj Bosni i Hercegovini.

Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Goražde Dževad Adžem poručio je danas da s pozicije ministra neće dozvoliti da se viteške pobjede i herojstvo ovog naroda zaboravi.

Nama su ljudi oteli istoriju. Glas o gradu Goraždu, zahvaljujući narodu, poduzetnicima, mladima i sportistima i dalje ide, ali nikad ne dozvolimo da period 92-95 godina bude iza nas-poručio je ministar Adžem.

Cvijeće na spomen obilježje danas su položile boračke delegacije, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde i općina u njegovom sastavu, te Goraždanskog muftijstva, koji su nakon toga obišli centralno šehidsko mezarje u Kolijevkama i još jednom proučili fatihu pred duše šehida i branilaca Goražda.

Centralnu manifestaciju na spomen obilježju braniocima Goražda uljepšali su članovi hora „Selsebil“ iz Goražda.

U okviru obilježavanja 4.maja, danas je održana i svečana akademija posvećena danima otpora, na kojoj je, između ostalog, premijerno prikazan dokumentarni film Safeta Garčevića pod nazivom „U okovima zla“. Film je posvećen legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću i svih šehidima, a kroz priču o njihovom herojstvu i otporu agresoru, opisano je  stradanje stanovnika ovog dijela Bosne.  Prigodna obraćanja održali su ministar za boračka pitanja Dževad Adžem, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović i Ahmed Sejdić, komandant 1.slavne višegradske brigade koji je kao Zaimovom saborac pozvao prisutne da velikim aplauzom odaju priznanje njegovom djelu.


Nakon toga, u Domu mladih Centra za kulturu otvorena je izložba pod nazivom „Srebrenica – da se ne zaboravi“, autora prof.dr. Izeta Šabotića i prof. Ešefe Begović. Izložbu koju je u saradnji sa Centrom za kulturu organizovao Arhiv Tuzlanskog kantona, proglasio je otvorenom ministar za boračka pitanja Dževad Adžem.

Prigodnim sadržajima i u Mjesnoj zajednici Hubjeri danas je, takođe, obilježena 20.godišnjica pružanja otpora agresiji.
Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na mezarjima u Hubjerima i Kazagićima  odata je  počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH, ali i civilnim žrtvama rata.

-Sjećanje na pale borce  i obilježavanje značajnih datuma i događaja iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata, izuzetno je važno i obaveza je svih nas koji danas  živimo slobodno zahvaljujući poginulim braniocima -naglasio je  u Hubjerima ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Dževad Adžem, te dodao kako će i u narednom periodu prioritet ministarstva biti zbrinjavanje porodica šehida i poginulih boraca. Prigodne govore održali su i načelnik općine Goražde Muhamed Ramović i Zaim Hubjer, komandant II pješadijskog bataljona 43 DUB,  koji je poručio da nikada ne smijemo zaboraviti hrabre sinove BiH koji su živote dali za našu slobodu.

“Dani otpora” trajaće do kraja mjeseca maja. U toku trajanja ove manifestacije, nizom sadržaja i prigodnih programa obilježiće se godišnjice formiranja svih brigada koje su učestvovale u odbrani Goražda i ovog dijela Istočne Bosne, a posebno svečano biće 09.maja, kada će se pored obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, u Goraždu tog dana, koji je ujedno i  Dan “Zlatnih ljiljana”, održati centralno okupljanje dobitnika ovog najvećog ratnog priznanja iz cijele BiH.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.