Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
U sklopu obilježavanja „Dana otpora“
Bivši pripadnici 1.rogatičke brigade ARBiH obilježili 20. godišnjicu formiranja
Datum: 21.05.2012.

Obilježavanje 20.godišnjice formiranja 1.Rogatičke brigade ARBiH započelo je u subotu, 19. maja, polaganjem cvijeća i učenjem jasina pred duše palih boraca ove brigade na gradskom groblju u Kolijevkama. Nekadašnji pripadnici ove brigade, u prisustvu velikog broja zvanica, okupili su se zatim na Bijelim vodama, gdje je izvršeno svečano postojavanje i predaja raporta  ratnom komandantu ove brigade Nedimu Alagiću- Pedi.

O formiranju i  herojstvu pripadnika ove brigade te o periodu  kada je u pitanju bio opstanak bošnjačkog naroda, podsjetio je komadant Alagić, a kao bitnu činjenicu istaknuo je vojničku čast ovih boraca koji su se u toku borbenih dejstava pridržavali međunarodnih konvecija i pravila ratovanja tako da sada sa ponosom mogu reći da su bili pripadnici 1. Rogatičke brigade. O herojstvu i nesebičnom zalaganju govori i podatak da je 15 pripadnika odlikovano priznanjem „Zlatni ljiljan sa srebrenim vijencem“, „Zlatnim ljiljanom“ te „Zlatnom policijskom značkom“ a prema riječima komandanta Nedima Alagića, broj zaslužnih heroja je daleko veći .

„Danas se sjećamo svih naših heroja koji su imali srce i hrabrost da se suprotstave do zuba naoružanom agresoru. Organizovane su manje jedinice golobradih mladića koji bez naoružanja pružaju nadljudski napor u odbrani. Nažalost, mnogi od njih za odbranu naše zemlje dali su i ono najvažnije svoje živote, a nama neka vječno ostaje sjećanje na naše poginule saborce i da nikad ne zaboravimo da su dali veliki doprinos u odbrani naše domovine. Takođe, da se ne zaborave i njihove porodice, posebno njihova djeca o kojoj je potrebno da brinemo svi  i pričamo o njihovim očevima herojima.  Nemoj da zaboravimo naše invalide koji su i svoj dio tijela ugradili u ono što danas imamo“ kazao je Nedim Alagić-Peda.

Zahvaljujući  borcima 1.Rogatičke brigade kao i ostalim brigadama održan je ovaj prostor, a njegov prosperitet ovisi o nama svima- kazao je ministar za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Dževad Adžem.

„ Puno je emocija, vjerovatno ćemo tokom druženja razmijeniti mišljenja, da mi date svoje smjernice i prijedloge,  ali jedno je sigurno, sad i u prošlosti, ove prostore treba da vode najhrabriji i najpametniji. Oni koji nisu spremni da od Goražda napravimo regionalnog lidera neka odu kao i 1992.godine. Vi ste s ponosom dobrodošli na ove prostore a naša djeca će izučavati o onome što smo uradili“-poruka je ministra Adžema.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.