Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
U okviru manifestacije „Dani otpora“
Obilježena 20.godišnjica 1. Slavne višegradske brigade Armije BiH
Datum: 09.06.2012.

Na platou ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ u svečanom stroju bivši borci 1. Slavne višegradske brigade Armije BiH predajom raporta ratnom komandantu Ahmetu Sejdiću obilježili su 20.godišnjicu od formiranja ove brigade.

U trogodišnjem djelovanju 1. Slavna višegradska brigada dala je nemjerljiv doprinos u odbrani našeg grada a kao prizanje za sve učinjeno je i odluka Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine kojom je ovoj brigadi dodijeljen počasni naziv Slavna. Osim ovog, pripadnici ove brigade su i nosioci mnogih drugih priznanja i stimulativnih mjera koja su im dodijeljena za doprinos oružanoj borbi. Kroz brigadu je prošlo 1975 boraca koji su svojim nesebičnim zalaganjem učinili sve da Goražde bude slobodan grad, a nažalost, njih 234 borca dali su i ono najvažnije, svoje živote. 1. Slavna višegradska brigada iznjedrila je 14 Zlatnih ljiljana od čega je šest boraca ovo priznanje dobilo posthumno.

Da je uloga 1.Slavne višegradske brigade u odbrani Goražda nemjerljiva potvrdili su to danas brojni prijatelji i gosti čestitajući Višegrađanima značajan jubilej i izražavajući zahvalnost za odbranu Goražda a bivšim borcima obratio se i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto.

– Prošlo je 20 godina od formiranja 1. Slavne višegradske brigade i 20 godina od pogroma nevinih Višegrađana koji čine srž i jezgru ove brigade. 20 je godina je iza nas, mi živimo, stojimo i sjećamo se na žrtve koju su oni dali da bi smo mi živjeli. Ne smije se zaboraviti doprinos 1. Slavne višegradske brigade u odlučujućoj borbi za opstanak bošnjačkog naroda na obalama Drine i odbranu Goražda, a ni jedan Goraždanin, sudionik tih dešavanja neće i ne može zaboraviti. Kao jedan od stubova odbrane Goražda „Grada heroja“ bili ste vi koji ste stvarali istoriju i spriječili da se ovom gradu ne ponovi sudbina Žepe i Srebrenice-istaknuo je premijer Emir Frašto.

Bivšim borcima obratio se i ratni komandant Ahmet Sejdić i zahvalio na podršci koju su mu borci pružili kao komandantu u najtežem periodu koji je iza nas, sa željom da se nikada ne zaboravi ovaj grad za koji se i u budućnosti trebamo svi zajedno boriti.

U okviru obilježavanja borci 1. Slavne višegradske brigade položili su cvijeće na spomen obilježje „Goražde- grad heroj svojim braniocima“ a potom obišli mezarje na gradskom groblju u Kolijevkama gdje je odata dužna počast palim braniocima.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.