Kontakt | Premijer | Budžet | Zakoni | Linkovi
Ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde Edin Aganović
Polaganjem cvijeća na šehidska mezarja i novim televizijskim dokumentarnim sadržajima o gradu heroju dostojno će se obilježiti dani kada se branila i odbranila sloboda
Datum: 27.04.2021.

Organizacioni odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina utvrdio je ovogodišnji program obilježavanja Dana otpora na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Zbog složene epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa, ovogodišnje obilježavanje bit će održano u skladu sa mjerama kriznih štabova za spriječavanje širenja virusa. Programom je  predviđeno polaganje cvijeća na šehidska mezarja i emitovanje prigodnih dokumentarnih filmova i emisija u programu RTV BPK Goražde, posvećnih herojskoj odbrani ovih prostora.

Također, programom je predviđeno održavanje manifestacije „Zaimov do, da se pamti 2021“ i „Dan 1. drinske brigade“, koji će se upriličiti u organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca te Koordinacije boračkih udruženja.

„ Obilježavanje Dana otpora na području BPK Goražde će trajati od 04. do 13. maja. Osim predviđenih programskih aktivnosti a uzimajući u obzir ograničen broj okupljanja ljudi,  došli smo na ideju da u saradnji sa  JP RTV BPK Goražde pokušamo uraditi  jedan novi dokumentarni film, a kako nam je predložio menadžment ovog javnog preduzeća  bilo bi dobro da se uradi o temi „Kako je grad postao heroj“. Nadam se da ćemo uspješno realizovati tu ideju“-ovom prilikom kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde Edin Aganović.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju „Kalendara obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina“.

Prema riječima ministra za boračka pitanja BPK Goražde Edina Aganovića, izmjene se odnose na održavanje manifestacije „Grebak –put života“.

“Usvojili smo inicijativu MZ Orahovice koja je posredstvom  Udruženja demobilisanih boraca uputila zahtjev da se manifestacija „Grebak-put života „ održava u mjesecu junu, onako kako je to bilo do 2016.godine, umjesto u avgustu mjesecu. Dakle, dobili smo podršku od Komisije za boračko-invalidsku zaštitu,  ispoštovana je kompletna procedura i od ove godine, ova manifestacija će se održati u periodu od  08. do 12. juna, a na zahtjev MZ Orahovice, u okviru njenog održavanja, na dan 08. juna bit će obilježen i dan pogibije Hasana Turčala Brzog”- kazao je ministar Aganović.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt
73000 Goražde, BiH, 1. Slavne višegradske brigade 2a,
Tel: ++ 387 38 228 811; ++ 387 38 243 071
Fax: ++ 387 38 228 811
e-mail: mbp@bpkg.gov.ba
 
 
 
MINISTAR

AVDO MIRVIĆ, dipl. ecc.
ministar

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
tel: +387 38 224 263; fax: +387 38 228 811
e-mail: avdo.mirvic@bpkg.gov.ba
www.mb.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.